Föreställ dig känslan att kliva in i ditt helt nyrenoverade badrum efter en dammig och stökig renoveringstid. Det är en känsla som är värd mycket – men hur mycket? Att ha en genomtänkt budget är en god ide inför en badrumsrenovering, så att kostnaderna inte skenar iväg. Därför har vi sammanställt en checklista med alla viktiga punkter inför en lyckad badrumsrenovering.

Checklista inför en lyckad badrumsrenovering

STEG 1
Fundera igenom familjens behov

Fundera över ​ hur​ badrummet ska användas. Utgå från storleken på ditt badrum och ställ dig själv frågor som: Vilka funktioner önskar ni? Ska flera få plats samtidigt på morgonen? Hur mycket förvaring behövs? Ska tvättmaskin och torktumlare får plats? Ett tips är att dela in rummet i följande tre funktioner;

– Toalett
– Hela kroppen, dusch/bad
– Egenvård, händer tänder och ansikte

Mät och planera sedan var i rummet de olika funktioner ska placeras, samt hur mycket yta respektive funktion kan tänka behövas.

STEG 2
Badkar dusch eller både och?

Ska du ha badkar? Innan du börjar leta efter det perfekta badkaret bör du fundera över vilka behov du har. Vill du få plats med ett stort badkar med massagefunktion, eller ska det vara ett mindre badkar med större plats för annat? Eller kanske ett badkar som är anpassat för att stå och duscha i?

Om du ska ha dusch bör du fundera på duschvägg. Ska den vara vikbar, skjutbar, rund eller platsbyggd?

STEG 3
Belysning är A och O

Rätt belysning för rätt känsla i badrummet. Detta kan spela en avgörande roll för trivsel känslan i ditt badrum. Ett dunkelt ljus kan göra badrums besöket trist, medan ett för starkt ljus lätt blir en irritations faktor. Lägg tid på att fundera ut var du vill ha extra belysning och eluttag nära till hands. Det är en viktig faktor som dessutom kan vara svåra att åtgärda i efterhand. En bra riktlinje är att ha minst en lampa för allmänljus och en riktad för ansiktet. Speglar är ett enkelt knep då de reflekterar ljuset och ökar volym känslan i badrummet.

STEG 4
Välj stil

Med tanke på kostnaden för en badrumsrenovering är det oavsett materialval klokt att välja en stil man inte tröttnar på. Ljusa färger gör att badrummet känns större och att damm, vattenstänk och tvålrester syns mindre.

STEG 5
Ventilation

Glöm inte ventilationen.​ Bra ventilation, gärna i kombination med golvvärme, torkar ur  badrummet fort och förebygger risken för fuktskador.​ En bra våtrumsfläkt motverkar immiga speglar, är ljudlös och förebygger mögel- och fuktproblem.

Checklista inför en lyckad badrumsrenovering

Nepas Kök och Inredning AB: tillverkar skräddarsydda och prisvärda köks- badrums- och förvaringslösningar av hög kvalitet där varje kund och order är unik
Checklista inför en lyckad badrumsrenovering